Usein kysyttyä

KYSYMYS:

Mitä tarvitaan, että saa korvauksen hieronnasta ja mitä kassa siitä korvaa?

VASTAUS:

Hierontaan tarvitaan lääkärin tai työterveyshoitajan lähete, myös fysikaalisen hoidon määräys käy hieronta lähetteeksi. Hierojan on oltava Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattilainen, jonka voit tarkistaa JulkiTerhikistä. Kuitissa on oltava hoidon antajan y-tunnus tai rekisterinumero. Käyntipäivät tulee olla merkittynä joko lähetteeseen tai maksukuittiin. Sarjalipun käynnit haetaan ja korvataan vasta sen jälkeen, kun kaikki käynnit on käyty.

Kassan korvaus hieronnan kustannuksesta on 50 % tai maksimissaan 20 euroa kerta. Kassa korvaa kalenterivuodessa 10 kertaa. Korvaus menee sille vuodelle milloin hieronnassa on käyty.

E-passilla maksettuja hierontoja kassa ei korvaa. Jos maksat osan e-passilla, niin kassan korvaa itse maksetusta osuudesta sääntöjen mukaan eli 50 % tai max. 20 e.

KYSYMYS:

Voiko hierontakuitin lähettää kassalle sähköisesti?

VASTAUS:

Jos hierojalla on käytössä sähköinen kuittijärjestelmä, niin omaan sähköpostiin tulleet kuitit voi välittää kassan sähköpostiin korvauksen hakemiseksi.

KYSYMYS:

Tarvitseeko kiropraktikon tai osteopaatin hoitoon lääkärin lähete?

VASTAUS:

Ei tarvita.

KYSYMYS:

Korvaako kassan hermoratahierontaa?

VASTAUS:

Jos hermoratahierojan perimään maksuun sisältyy 24 % alv, niin hoito ei ole korvattavaa, sillä hän ei ole laillistettu hieroja, vaikka hän löytyisikin Julkiterhikin listoilta.

Laillistetun hierojan, naprapaatin, kiropraktikon ja osteopaatin perimät maksut ovat aina alv:ittomia.

KYSYMYS:

Voiko kassaan toimittaa hakemukset sähköisesti?

VASTAUS:

Kassan sähköpostiin voi lähettää nettipostiin tulleet julkisen terveydenhuollon laskut. Kassaan voi myös skannata (ei valokuvia) hammashoidon kuitit. Lääkärinpalkkio- ja lääkekuitit on toimitettava sairauskassaan alkuperäisinä.

KYSYMYS:

Miten kauan on oltava sairauskassan jäsenenä, että saa korvauksia kassasta?

VASTAUS:

Oikeus kassan korvauksiin alkaa heti, kun sinut on otettu sairauskassan vastuulle. Poikkeuksena on hammashoito ja silmälasit, joissa korvauksen saamisen edellytys on 1 vuoden jäsenyys eli jäsenmaksu on suoritettu 12 kuukaudelta.

KYSYMYS:

Korvaako kassa suuhygienistin hoidon?

VASTAUS:

Kassa korvaa hammaslääkärin, hammasteknikon, hammashoitajan tai suuhygienistin antaman hoidon. Korvaus on enintään 95 euroa kalenterivuoden aikana annetuista hoidoista.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa piilolinssit?

VASTAUS:

Kassa korvaa lääkärin tai optikon määräämät piilolinssit. Korvauksen edellytyksenä on, että linssit ovat näkökykyä korjaavat. Korvaus on enintään 95 e kalenterivuodessa.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa erikoislääkärille esim. ortopedillä tai gynekologilla käynnin?

VASTAUS:

Kyllä korvaa. Korvaus on 80 % erikoislääkäripalkkiosta eli omavastuuksi jää 20 %. Erikoislääkärillä käynti ei vaadi työterveyshuollon lääkärin lähetettä.

KYSYMYS:

Korvaako kassa magneettitutkimuksen?

VASTAUS:

Kassa korvaa erikoislääkärin (myös työterveyshuollon erikoislääkärin) lähetteellä määrätyt magneettitutkimukset. Omavastuuksi jää 20 %.

KYSYMYS:

Mitä kassa korvaa yksityisellä tehdystä tähystyksestä?

VASTAUS:

Kassa korvaa tähystyksen lääkärinpalkkion 80 %:sti, mutta tähystykseen liittyvästä laitosmaksusta kassa korvaa poliklinikkamaksun verran eli 41,80 e. Julkisella puolella tehdyn tähystyksen kassa korvaa 100 %, koska käynnistä tulee poliklinikkamaksu.

KYSYMYS:

Korvaako kassa Ajokorttitodistuksen lääkärinpalkkion?

VASTAUS:

Kassa ei korvaa Ajokorttitodistusta eikä siihen liittyvää lääkärinpalkkiota.

Kassa korvaa todistukset/lausunnot, joilla haetaan sairausvakuutuslain mukaista etuutta eli erityiskorvattavat lääkkeet ja sairauspäivärahaa.

KYSYMYS:

Miksi Kela-kortin takana ei ole kassan tunnusta?

VASTAUS:

Koska sairauskassa on täydennys- eli lisäetuuskassa, ei Kelakortin takana ei ole sairauskassan kelanumeroa vaan asioidessa apteekeissa tai lääkärikeskuksissa, tulee ilmoittaa kuuluvansa Sairauskassa Parkkiin. Sairauskassa tieto ilmoitetaan apteekissa farmaseutille lääkkeitä haettaessa ja lääkärikeskuksissa kassalla maksettaessa.