Usein kysyttyä

KYSYMYS:

Miten todistan apteekissa tai lääkärikeskuksessa kuuluvani sairauskassaan?

VASTAUS:

Sairauskassa tilaa liittymisilmoituksen saavuttua kassalle vakuutetulle jäsenkortin kotiosoitteeseen. Kortti tulee postissa viimeistään seuraavan kuukauden kuluessa.

KYSYMYS:

Mitä tarvitaan, että saa korvauksen hieronnasta ja mitä kassa siitä korvaa?

VASTAUS:

Hierontaan tarvitaan lääkärin tai työterveyshoitajan lähete, myös fysikaalisen hoidon määräys käy hieronta lähetteeksi. Hierojan on oltava Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattilainen, jonka voit tarkistaa JulkiTerhikistä. Kuitissa on oltava hoidon antajan y-tunnus tai rekisterinumero. Käyntipäivät tulee olla merkittynä joko lähetteeseen tai maksukuittiin. Sarjalipun käynnit haetaan ja korvataan vasta sen jälkeen, kun kaikki käynnit on käyty.

Kassan korvaus hieronnan kustannuksesta on 50 % tai maksimissaan 20 euroa kerta. Kassa korvaa kalenterivuodessa 10 kertaa. Korvaus menee sille vuodelle milloin hieronnassa on käyty.

E-passilla maksettuja hierontoja kassa ei korvaa. Jos maksat osan e-passilla, niin kassan korvaa itse maksetusta osuudesta sääntöjen mukaan eli 50 % tai max. 20 e.

KYSYMYS:

Voiko hierontakuitin lähettää kassalle sähköisesti?

VASTAUS:

Jos hierojalla on käytössä sähköinen kuittijärjestelmä, niin omaan sähköpostiin tulleet kuitit voi välittää kassan sähköpostiin korvauksen hakemiseksi.

KYSYMYS:

Tarvitseeko kiropraktikon tai osteopaatin hoitoon lääkärin lähete?

VASTAUS:

Ei tarvita.

KYSYMYS:

Korvaako kassan hermoratahierontaa?

VASTAUS:

Jos hermoratahierojan perimään maksuun sisältyy 24 % alv, niin hoito ei ole korvattavaa, sillä hän ei ole laillistettu hieroja, vaikka hän löytyisikin Julkiterhikin listoilta.

Laillistetun hierojan, naprapaatin, kiropraktikon ja osteopaatin perimät maksut ovat aina alv:ittomia.

KYSYMYS:

Voiko kassaan toimittaa hakemukset sähköisesti?

VASTAUS:

Kassan sähköpostiin voi lähettää nettipostiin tulleet julkisen terveydenhuollon laskut. Kassaan voi myös skannata (ei valokuvia) hammashoidon kuitit. Lääkärinpalkkio- ja lääkekuitit on toimitettava sairauskassaan alkuperäisinä.

KYSYMYS:

Miten kauan on oltava sairauskassan jäsenenä, että saa korvauksia kassasta?

VASTAUS:

Oikeus kassan korvauksiin alkaa heti, kun sinut on otettu sairauskassan vastuulle. Poikkeuksena on hammashoito ja silmälasit, joissa korvauksen saamisen edellytys on 1 vuoden jäsenyys eli jäsenmaksu on suoritettu 12 kuukaudelta.

KYSYMYS:

Korvaako kassa suuhygienistin hoidon?

VASTAUS:

Kassa korvaa hammaslääkärin, hammasteknikon, hammashoitajan tai suuhygienistin antaman hoidon. Korvaus on enintään 95 euroa kalenterivuoden aikana annetuista hoidoista.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa piilolinssit?

VASTAUS:

Kassa korvaa lääkärin tai optikon määräämät piilolinssit. Korvauksen edellytyksenä on, että linssit ovat näkökykyä korjaavat. Korvaus on enintään 95 e kalenterivuodessa.

KYSYMYS:

Korvaako sairauskassa erikoislääkärille esim. ortopedillä tai gynekologilla käynnin?

VASTAUS:

Kyllä korvaa. Korvaus on 80 % erikoislääkäripalkkiosta eli omavastuuksi jää 20 %. Erikoislääkärillä käynti ei vaadi työterveyshuollon lääkärin lähetettä.

KYSYMYS:

Korvaako kassa magneettitutkimuksen?

VASTAUS:

Kassa korvaa erikoislääkärin (myös työterveyshuollon erikoislääkärin) lähetteellä määrätyt magneettitutkimukset. Omavastuuksi jää 20 %.

KYSYMYS:

Mitä kassa korvaa yksityisellä tehdystä tähystyksestä?

VASTAUS:

Kassa korvaa tähystyksen lääkärinpalkkion 80 %:sti, mutta tähystykseen liittyvästä laitosmaksusta kassa korvaa poliklinikkamaksun verran eli 46,00 e. Julkisella puolella tehdyn tähystyksen kassa korvaa 100 %, koska käynnistä tulee poliklinikkamaksu.

KYSYMYS:

Korvaako kassa Ajokorttitodistuksen lääkärinpalkkion?

VASTAUS:

Kassa ei korvaa Ajokorttitodistusta eikä siihen liittyvää lääkärinpalkkiota.

Kassa korvaa todistukset/lausunnot, joilla haetaan sairausvakuutuslain mukaista etuutta eli erityiskorvattavat lääkkeet ja sairauspäivärahaa.

KYSYMYS:

Miksi Kela-kortin takana ei ole kassan tunnusta?

VASTAUS:

Koska sairauskassa on täydennys- eli lisäetuuskassa, ei Kelakortin takana ei ole sairauskassan kelanumeroa vaan asioidessa apteekeissa tai lääkärikeskuksissa, tulee näyttää Sairauskassa Parkin jäsenkorttia. Jäsenkortti näytetään kelakortin kanssa apteekissa farmaseutille lääkkeitä haettaessa ja lääkärikeskuksissa kassalla maksettaessa.

KYSYMYS:

Voinko liittyä sairauskassaan uudelleen jos irtisanon jäsenyyteni itse?

VASTAUS:

Omalla ilmoituksella eronneella ei ole oikeutta liittyä kassaan uudelleen. Ainoastaan niillä henkilöillä on mahdollisuus liittyä kassaan uudelleen, joiden jäsenyys on päättynyt työsuhteen päättymiseen.